Tratamente naturiste pentru sindromul premenstrual

Sindromul premenstrual, manifestat prin balonare, dureri de cap, oboseală sau acnee, poate fi alungat cu ajutorul tratamentelor naturale, din plante. Conform Institutului Naţional de Sănătate, 75% dintre femei suferă, în perioada premergătoare menstruaţiei, de tulburări fizice şi psihice care alcătuiesc sindromul premenstrual. 10% dintre acestea se confruntă cu simptome grave care le împiedică să-şi îndeplinească sarcinile de zi cu zi.

Ce este sindromul premenstrual

“Sindromul premenstrual (PMS) este un termen folosit pentru a descrie o serie de tulburări psihice şi comportamentale care intervin în viaţa unei femei înainte cu o săptămână de menstruaţie. Simptomele pot și de ordin fizic şi emoţional”, a declarat Dr. Doina Mihăilescu Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie.

Specialistul mai spune că tulburările încetează de obicei o dată cu instalarea menstruaţiei. “Sindromul premenstrual poate să apară oricând între pubertate şi menopauză, iar simptomele se pot înrăutăţi odată cu înaintarea în vârstă sau în contexte stresante.”

Cum se manifestă sindromul premenstrual

Lista smptomelor psihice asociate cu sindromul premenstrual include tensiune şi anxietate, tristeţe, crize de plâns fără motiv, stări schimbătoare, pofte alimentare, insomnie, lipsa de concentrare.

La nivel fizic, poţi să te confrunţi cu dureri musculare şi articulare, dureri de cap, oboseală, îngrăşare, retenţie de lichide, acnee, constipaţie sau diaree, balonare, dureri de sâni.

Tratamente naturiste

Deşi studiile nu au confirmat încă eficienţa lor, multe femei spun că scapă de simptomele sindromului premenstrual cu ajutorul unor remedii mai mult sau mai puţin naturiste.

Extractul de zmeur, fie din mlădiţe, fie din fructe ar putea fi de ajutor celor care preferă tratamente naturale în locul medicamentelor. Studiile au arătat că 93% dintre femei scapă de majoritatea simptomelor premenstruale după un tratament de trei luni cu extract de zmeur. Substanţele conţinute pot să calmeze şi crampele menstruale, însă tot după un tratament de durată.

Utile ar putea fi şi extractele de Vitex Agnus Castus, care se găsesc sub formă de suplimente. Planta, numită popular şi Piperul Calugărului, are efecte tonice asupra sistemului reproducător feminin, reglând funcţia hormonală. Deşi nu se ştie exact cum funcţioneaza, unele studii au arătat că planta poate să reducă simptomele premenstruale dar are un efect pozitiv şi asupra fertilităţii feminine. Extractul de Vitex Agnus Castus este frecvent recomandat în Germania femeilor cu probleme menstruale.

Pe lângă acestea, mai pot fi utile gimbirul, muşeţelul, păpădia şi uleiul de primulă. Ca să nu îţi baţi capul cu combinaţii şi măsurători, poţi apela direct la un supliment gândit special pentru a alunga sindromul premenstrual.

Ce am găsit în farmacii

 • Donavital – 15,04 lei
  Reduce simptomele sindromului premenstrual şi ale menopauzei, reglează secreţia hormonală ovariană, măreşte fertilitatea.
 • Femin Confort – 20 lei
  Recomandat în sindrom premenstrual, osteoporoză endocrină, menopauză, dureri menstruale.
 • Evening primrose – 19 lei
  Îmbunătăţeşte starea generală înaintea şi în timpul menstruaţiei.
 • Extract din mlădiţe de zmeur – 13 lei
  Regularizeaza secreţia hormonală ovariană la pubertate şi menopauză.
 • Gyntima picături premenstruale – 24 lei
  Reduce efectele sindromului premenstrual.

Articolul a apărut inițial pe Unica.ro