De ce ne e teamă de cabinetul de ginecologie?

De ce ne e teamă de cabinetul de ginecologie?

Teama de a face anumite lucruri ne transformă, încet și sigur, în niște victime. Așa se întamplă și cu cele care se tem să treacă pragul cabinetului ginecologic. Datele arată că un sfert dintre femeile din România nu merg niciodată la ginecolog, iar peste jumătate dintre ele nu au auzit de virusul HPV, cel care poate duce la cancerul de col uterin. Puține sunt acelea care știu că a merge la un control ginecologic este obigatoriu cel puțin o dată pe an pentru femeile cu vârsta de peste 20 de ani şi active sexual. În timpul consultației, medicul poate descoperi dacă femeia suferă de afecțiuni genitale și poate recomanda un tratament. Dar cum la noi lipsa educației sexuale și teama de a merge la medicul ginecolog fac casă bună, problemele de sănătate sunt tot mai frecvente și asta pentru femei încă tinere. Am stat de vorbă despre acestă problema cu doamna dr. Doina Mihăilescu, medic primar obstetrică ginecologie și am încercat să aflu dacă teama de a păși în cabinetul unui medic ginecolog are fundamente reale sau este pur și simplu cauzată de lipsa de educație, dar și cine ar trebui să se preocupe de această reală problemă.

„Cu bucurie aș putea spune că începem să avem o educație în acest sens. Vorbim despre mediul urban unde internetul este la îndemână, informația circulă. Dacă ne raportăm la întreaga populație feminină a țării, situația nu este încurajatoare. De asemenea, dacă ne raportam la diverse segmente de vârstă observăm că, indiferent dacă vorbim de mediul urban sau rural, femeile cu vârsta de peste 50 ani nu se prezintă la controalele regulate decât dacă sunt încurajate de copii.”

Pentru o femeie care nu are probleme ce necesită tratament, regula de bun simț este să meargă la control o dată pe an, dar ideal ar fi de două ori pe an. Controlul anual ne conferă siguranță că putem preveni o alterare importantă a stării de sănătate și putem acționa în stadii incipiente ale diferitelor boli. Cea mai frecventă cauză de mortalitate la noi în țară la nivelul populației feminine este cancerul de col. Din păcate, la nivel european ne aflăm pe primul loc la decese din cauza cancerului de col. Screeningul anual ar putea aduce beneficii majore din acest punct de vedere. “Teama de a veni la control există, dar cred că e vorba mai degrabă de o proastă informare”, spune dr. Doina Mihăilescu. Mai mult, nu doar factorii economici împiedică o femeie să aibă grijă de sănătate. „Nu este scump și cred că există o gamă largă de posibilități întrucât piața privată s-a dezvoltat destul de mult și oferă o paletă largă de servicii. Uneori este o problemă. Din păcate, societatea noastră s-a dezvoltat haotic și ajungem să vorbim despre probleme economice de ordin național. Noi încercăm și spunem că trebuie, că se poate, dar există reale probleme financiare care îndeamnă pacientele să se neglijeze. Este îmbucurător când paciente cu un venit minim pe economie vin anual la control, fiind conștiente că sănătatea este importantă și le oferă posibilitatea să lupte în continuare”, continuă aceasta.

Dintre cele mai importante analize pe care trebuie să le facem anual se află examenul papanicolau, o ecografie transvaginală și o ecografie mamară. „Primul consult este indicat să se facă în primele 6 luni după ce își încep viața sexuală. Tinerelor le e frică de medicul ginecolog, ce-i drept , de aceea, eu încerc să am o discuție amicală pentru a se simți confortabil. Consultul nu este ca un interogatoriu ci o discuție deschisă. Ne ducem la ginecolog să fim deschiși, să adresăm întrebări, să ne lămurim de la specialist, să clădim o relație de termen lung, nu? În fiecare an ar trebui să ne vizitam.”

Și da, într-adevăr o relație se construiește pe încredere și responsabilitate, de aceea este important ca atunci când alegeți un medic ginecolog să țineți legătura cu el, să îi adresați întrebarile pe care le aveți și să ii spuneți care sunt temerile referitoare la orice problemă care apare sau la orice schimbare pe care o vedeți în propriul corp.

Așadar, dragi cititioare, dacă vreți să preveniți situații cu mult mai dramatice decât vă puteți închipui, nu ezitați să mergeți la control, nu este scump și vă poate salva viața, în unele cazuri.

Articolul a apărut pe site-ul: elacraciun.ro